‘Een onderneming starten en laten groeien is topsport’

Op het juiste moment presteren, geldt voor topsporters én ondernemers. Jim Svenøy van Company Vitality in Berkel en Rodenrijs legde de aanwezige ondernemers vanuit zijn achtergrond als topsporter uit wat ze moeten doen om topfit te worden en te blijven. Sinds enkele jaren ontwikkelt hij via zijn bedrijf Company Vitality vitaliteitsprogramma’s op maat voor bedrijven. Organisator van deze Workshop Starters bij De Drie Heeren in Pijnacker was vrouwennetwerk NOOVA.

Tekst: Marleen Arkesteijn, GroenTekstbureau Arkesteijn, marleen@groentekst.nl

Met zijn witte broek en schoenen en helderblauw t-shirt met bedrijfsopdruk stond de van oorsprong Noorse  topsporter Jim Svenøy er vitaal bij. Plaatje voor plaatje toverde hij op de muur tevoorschijn met daarop wijze lessen, die hij heeft getrokken uit zijn eigen sportcarrière.

Die carrière als topsporter was zeker indrukwekkend. Hij deed drie maal voor zijn land mee aan de Olympische Spelen op het atletieknummer steeple-chase, was dertien keer kampioen van Noorwegen op de 3000 meter van dit atletiekonderdeel en is nog steeds recordhouder.

Op het juiste moment presteren lukt alleen als je goed voor jezelf zorgt en alert bent. Daarvoor moet je goed in balans zijn. “Er zijn veel dingen die je moet doen, maar aan het einde van een week, maand of kwartaal moet je ook met passie terug kunnen kijken”, vertelde Svenøy. De topsporter ontwikkelde ‘learnings’ over Voeding, Slapen, Bewegen&Sporten en Visualisatie.

Eat to perform

“Eet échte voeding zonder etiketten. Voor mij geldt: wat kookte mijn oma vroeger?”, begon Svenøy zijn eetadviezen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met een variatie aan koolhydraten, eiwitten en meervoudig onverzadigde vetten. Eet niet alleen brood, maar wissel af met pap en muesli. En eet afwisselend vis, vlees, kip en zaden. Ga niet mee met een van de vele hypes, maar gebruik gewoon je gezond verstand als het om eten gaat.

Zijn advies is om een voedingsschema te maken met drie hoofdmaaltijden en drie gezonde snackmomenten met gedroogd fruit en noten. Sla het ontbijt niet over. “Als we wakker worden, heeft het lichaam tien uur gevast. Zorg voor een uitgebalanceerd ontbijt met koolhydraten, eiwitten en vetten. Eiwitten zorgen voor een alerte geest.”

De geadviseerde dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groenten vindt hij best veel voor een bord met avondeten. Zijn advies was om bijvoorbeeld 100 gram bij de avondmaaltijd te eten en de rest tijdens de andere geplande eet- of snackmomenten.

Hij is als sporter geen voorstander van alcohol. Het levert geen voedingsstoffen, onttrekt water en is eigenlijk een gif voor het lichaam. Zeker bij sporters waar het om honderdste procenten verbetering gaat, werkt het verlies aan prestatiecapaciteit averechts. Dit leidde tot wat commentaar van zijn toehoorders, aangezien alcohol met mate natuurlijk ook kan zorgen voor extra inspiratie en out of the box denken, iets wat ondernemers ook af en toe nodig hebben.

Voldoende slaap

Na een gezonde nachtrust van zeven a acht uur kun je de volgende ochtend fris aan de slag. Svenøy tekende een grafiek met daarin de vier slaapstadia gedurende acht uur slaap. Mensen komen maar twee keer in het allerdiepste vierde stadium. Hij vergeleek de slaap met een trein. “Als de trein volgens de biologische klok om half elf vertrekt, gaat hij twee maal langs slaapstadium vier. Wie later gaat slapen, slaat het eerste station met diepe slaap over. Dat kan voor één keer geen kwaad, maar na een week of maand leidt tot mindere prestaties.

Hij gaf een lange lijst met slaapadviezen: Zorg voor een goed ritme, ga op een vast tijdstip naar bed. Zorg voor een goed ‘power down’-ritueel. Neem geen laptop of telefoon mee om nog even naar de laatste emails te kijken. Kijk geen tv in bed. Zorg voor een donkere, stille en frisse kamer. Noteer problemen op papier en vergeet ze. Blokkeer ongewenste gedachten. Doe ontspanningstechnieken. Beweeg en sport overdag.

Bewegen en sporten

“Zorg voor een goed beweegschema in je ondernemingsplan. Bewegen zorgt voor hersenactiviteit. Er komen hormonen vrij, zoals endorfines, serotonine, adrenaline, die zorgen voor een betere focus en alertheid. Mensen die regelmatig bewegen, zijn productiever”, gaf Svenøy mee.

Aandacht voor voeding in combinatie met bewegen is volgens Svenøy sowieso goed voor de gezondheid. Deze combinatie zorgt voor een beter immuun- en spijsverteringssysteem en helpt obesitas en type 2 diabetes en hart- en vaatziekten voorkomen.

Visualisatie

En last but not least gaf Svenøy een pleidooi om doelen te visualiseren. “Wanneer je van te voren alle stappen doorneemt, heb je meer focus, meer plezier en ben je beter voorbereid als er iets niet klopt.” Als sporter hield hij rekening met worst cases scenario zoals: wat als de bus vol is, er een familielid ziek wordt of de wedstrijd een paar uur wordt uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden? Nu zou dat bijvoorbeeld zijn geweest: wat als ik mijn USB-stick verlies? Visualiseren is ook toepasbaar voor sollicitatiegesprekken, onderhandelingen en om rustig te worden.

Goede voornemens

En dan is het tijd voor actie! Svenøy riep iedereen op een goed voornemen in gedachten te nemen om de komende drie weken toe te gaan passen. Meer aandacht voor slapen, was een veel voorkomend voornemen. Om het nog wat concreter te maken, konden de deelnemers hun adresgegevens plus goede voornemen op de achterzijde van een NOVAA-kaartje schrijven. Over een paar weken krijgen ze het toegestuurd. Een goede stok achter de deur.

Letterlijk opgefrist en vol energie na een korte bewegingsoefening buiten konden de deelnemers na een korte afsluiting voorzien van goede ideeën en voornemens naar huis.

 

Foto’s

Foto’s: Marianne Dijkshoorn

« 1 van 4 »

Vertel het verder…

Volg Oostlanddag: