Op weg naar emissievrij rijden in Oostland

“Waar zal het naartoe gaan met duurzame mobiliteit en emissievrij vervoer”, vroeg dagvoorzitter Violet Falkenburg aan een panel van acht experts van overheden, bedrijfsleven en kennisinstituten voor de  Innovation Experience. “Weet u eigenlijk wel wat deze begrippen betekenen”, vroeg ze aan de circa 70 deelnemers aan de workshop Innovatie (de Innovation Experience) in de raadzaal van het gemeentehuis Lansingerland te Bergschenhoek.

Tekst: Stephan Slee, Slee Communicatie, www.slee.nl

De deelnemers aan de Innovation Experience werden door het expert panel meegenomen in de mogelijkheden van emissievrij rijden, nu en in de toekomst. Autodealers van onder andere elektrische auto’s, Jeroen Heuvelink (wethouder van gemeente Lansingerland), de provincie Zuid-Holland, Innovation Quarter Z-H, Alexander Hable (transitiemanager ministerie van Infrastructuur & Milieu), Tonnie van Peperstraten (Greenpoint), de student die aangaf dat TU Delft als verbinder tussen overheid en bedrijfsleven inmiddels de zevende versie van een waterstofraceauto ontwikkelde: iedereen was enthousiast en deskundig over het emissievrij vervoer van nu en de toekomst.

Bewustwording

Het deskundige panel maakt serieus werk van duurzame mobiliteit en emissievrij vervoer. De renovatie van de N470 zal energieneutraal ingezet worden. In steden wordt gewerkt met of aan milieuzone’s, logistieke overslagpunten en stadsdistributietrucks. Er zijn stimuleringsmaatregelen voor elektrisch en emissievrij rijden. De eerste waterstoftankstations zijn een feit en wellicht rijden in 2017 de eerste waterstofbussen door Oostland.

We zijn er nog niet… Bewustwording bij ondernemers en burgers moet plaatsvinden en stimuleringsregelingen moeten ondernemers en burgers stimuleren aan de slag te gaan met emissievrij rijden. Om dit mogelijk te maken is intensivering van publiek-private samenwerking nodig.

Experience niet zonder conclusie…

In de toekomst ontstaat er een mix van rijden op waterstof en elektriciteit. Grote bedrijven in Oostland  op het gebied van logistiek zijn serieus bezig met elektrisch transport over de weg en het water: zij zien de noodzaak van een transitie naar emissievrij vervoer. Het vergt lef om in deze transitie te investeren, maar het levert ook heel veel op.

Tatiana van Rijswijk, voorzitter Ondernemend Lansingerland, sloot de workshop af met de kwetsbare bekentenis: in begin 2015 wist ze aanvankelijk weinig van emissievrij vervoer. Door haar voorzitterschap van Stichting Innovatie Topsectoren en het vastbijten in deze materie is de noodzaak van bewustwording omtrent emissievrij rijden of wonen bijna een ‘way of life’ geworden, vertelde ze. “Het gaat om persoonlijke keuzes maken en als ondernemers weten hoe te samenwerken. Dit is investeren in jezelf en in de omgeving waarin je woont en werkt.”

Dat deze mogelijke investeringen ook veel plezier kunnen opleveren bewezen de aantrekkelijke auto’s waar de deelnemers mee konden kennismaken tijdens de Innovation Experience. Immers, geen experience zonder een persoonlijke experience… Het rijden in een Toyota Mirai, een Hyundai ix35 Fuel Cell, een BMW i8sportwagen, een Tesla model X of een van de andere aanwezige automobielen bleek een bijzondere ervaring waar menig onnemer in Oostland nog lang over nadenkt of droomt.

 

Foto’s

Vertel het verder…

Volg Oostlanddag: