Oostlandse starters en jonge bedrijven
stimuleren elkaar!

‘Gedraag je als een bruistablet’ had dagvoorzitter Jan van Setten de deelnemers voorafgaand aan de workshop Startende ondernemers meegegeven. Gelukkig was het effect maar deels van kracht. Inderdaad gingen de deelnemers bruisend de workshop in maar in tegenstelling tot de bekende bruistabletten nam hun bruiskracht niet af maar juist toe! Kortom: een geslaagde workshop.

Wees niet bang
Zo’n 50 ondernemers maakten kennis met de inleiders die vertelden over de start en ontwikkeling van hun eigen bedrijf. Enkele van hun tips waren: Doe bij jouw bedrijf passend vrijwilligerswerk waardoor jij als ondernemer zichtbaar wordt; Zorg voor een krachtige introductie van jezelf en zoek in ieder kennismakingsgesprek een aanknopingspunt naar jouw eigen bedrijf; Zorg voor een goede harmonie met het thuisfront en bedenk dat de bank ook dat aspect meeweegt bij kredietverstrekking; Werk aan een goede gezondheid; Houd je financiële situatie op orde; Openheid geven is openheid krijgen; Lever je bijdrage in organisaties en besturen; Wees niet bang; Straal uit dat je het goed doet!

Oude rotten en jonge honden
Na dat laatste advies plaatsten de circa 50 bruistabletten zich rond de statafels. De deelnemers deelden hun ervaringen met thema’s zoals: ‘Naamsbekendheid, hoe krijg je die.’ en ‘Netwerken, hoe doe je dat?’. Wellicht niet geheel de opzet van de workshop, maar juist het feit dat niet alleen startende ondernemers aan de workshop meededen zorgde voor een energieke stimulerende uitwisseling van ideeën. Immers, als starter leer je van een oude rot, maar de oude rot kan zich ook de ogen laten openen door de jonge hond.

Succesvol in Oostland
Aan de gespreksleiders was het de taak om concrete, haalbare en praktische actiepunten boven de tafel te halen. Actiepunten die starters en jonge bedrijven zouden stimuleren en helpen in Oostland succesvol te zijn. Het lukte hen om bij deelnemers ideeën te laten opborrelen en ervaringen en uitspraken te ontlokken waarmee iedereen geholpen was. Alle ondernemers zeiden te staan voor de producten en diensten die zij leverden, maar een beetje steun en stimulans was echter wel welkom.

Lokaal inkopen
Allereerst steun vanuit de Oostlandse gemeenten die meer aandacht voor de ondernemers moeten hebben. Dat gemeenten hierin beperkt worden door strenge aanbestedingsregels vonden de deelnemers geen relevant excuus. Het gaat er in de allereerste plaats om dat gemeenten serieus kennismaken met lokale ondernemers. Dat zij vooral ondernemers in Oostland werk gunnen en dat gemeenten beseffen dat zij daardoor absoluut niet duurder uit zullen te zijn.

Beleving creëren
Gebrainstormd werd er ook over hoe ondernemers zich in de markt kunnen onderscheiden. Het creëren van ‘beleving’ was daarbij het sleutelwoord. Hoe dat in zijn werk gaat willen de starters van elkaar en van gevestigde ondernemers leren. En zo kwamen de aandachtspunt coaching en overlegplatform ter tafel.

Coaching en overlegplatform
De starters deden een beroep op elkaar en op de al gevestigde ondernemers. Daarbij gingen de gedachten uit naar zowel individuele coaching als het formeren van een overlegplatform waar starters en oude rotten elkaar kunnen treffen. De daad bij het woord voegend genoten de jonge honden en oude rotten vervolgens gezamenlijk geïnspireerde en bruisend van het diner.

Verslag: Stephan Slee, SLEE Communicatie

Vertel het verder…

Volg Oostlanddag: