Het Broodfonds als ondernemerscollectief

Wat hebben een bakkerij, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een plank met elkaar gemeen? Allemaal hebben ze met brood te maken. De inspirerende workshop ‘Het Broodfonds als ondernemerscollectief’ vond, net als een rondleiding door de bakkerij, plaats tijdens de Oostlanddag 2017 bij Bakkerij Ammerlaan in Bleiswijk. Tenslotte moet elke ondernemer ervoor zorgen dat er brood op de plank blijft komen.

Tekst: Marijke Helsloot, Kattebel Teksten

Oostland Next Level
De presentatie over Het Broodfonds door André Jonkers paste perfect binnen het thema van de Oostlanddag 2017; Oostland Next Level. Ondernemers ervaren steeds meer de nadelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een grote maatschappij. De premies zijn hoog, de voorwaarden soms onduidelijk en de zekerheid van uitkeren in geval van ziekte is er niet. Opvallend is het initiatief tot een gezamenlijk broodfonds dan ook niet. Samen met een groep ondernemers organiseer je een eigen financieel vangnet waarin je elkaar helpt in geval van ziekte.

Broodfonds
Word je al ondernemer ziek dan heb je tijdelijk geen inkomen. Dit risico wil je graag afdekken. Maar liefst 2/3 deel van alle ondernemers in Nederland heeft zich niet verzekerd. Maar wat doe je als je arbeidsongeschikt raakt?

Een broodfonds richt je samen met minimaal 20 en maximaal 50 zelfstandigen met of zonder personeel op. Elke ondernemer is welkom met welk (ziekte)verleden, van welke leeftijd of in welke functie dan ook. Iedereen betaalt elke maand een premie die het beste bij je past. Je spaart hiermee elke maand 33 tot 100 Euro op je eigen broodfondsrekening. Dat geld blijft van jou. Als iemand in jouw broodfonds ziek wordt, krijgt diegene na 30 dagen netto-schenkingen van de andere ondernemers uit het fonds. Een tijdelijk inkomen om van te leven, voor maximaal twee jaar zonder schenkbelasting te hoeven betalen.

Vertrouwen
De ervaring leert dat er weinig tot geen ondernemers zijn die misbruik maken van het fonds. De deelnemers kennen elkaar en iedereen weet exact aan wie de schenkingen uitgekeerd worden. Dit zorgt voor vertrouwen en betrokkenheid. Bij misbruik word je uit het fonds gezet waarna je gehele netwerk weet dat je niet betrouwbaar bent.

Iemand die ziek is, meldt zich bij de penningmeester met de vraag naar uitkering. Over het algemeen is 99% van de zieke ondernemers binnen twee jaar weer aan het werk. Het Broodfonds bestaat sinds 2006 en ruim 13.000 ondernemers hebben de weg naar nieuwe arbeidsongeschiktheidsvoorziening al gevonden. De ondernemers uit het Oostland reageerden positief op de presentatie: ,,Ik had geen idee wat een broodfonds is. Het klinkt heel interessant en ik ga mij er zeker meer in verdiepen.” Een andere ondernemer vroeg direct in de zaal of mensen interesse hebben binnenkort een fonds te starten. Ongeveer 20 vingers gingen de lucht in.

NOOVA start broodfonds
Een broodfonds past helemaal bij deze tijd waarin mensen niet meer afhankelijk willen zijn van grote verzekeringsmaatschappijen. Er zijn veel voordelen op te noemen om met elkaar een fonds te starten. Tijdens een informatieavond vertelt een spreker namens het Broodfonds over de voor- en nadelen. Stel specifieke vragen die passen bij jouw privé- en werksituatie. Zet alles op een rij en besluit dan of het fonds iets voor je kan betekenen in geval van ziekte. NOOVA, organisator van de workshop, heeft aangegeven een nieuw broodfonds te willen starten.

Foto’s

Foto’s: Leslie van Schijndel

Vertel het verder…

Volg Oostlanddag: