Duurzame innovatie in de garage van de toekomst

Bij Garage Hoeke Pijnacker werden de workshopdeelnemers welkom geheten door Jan Houweling, voorzitter van ondernemersvereniging Ondernemend Lansingerland. Garage Hoeke is een van oorsprong traditioneel autobedrijf dat onder druk van veranderende marktomstandigheden de dienstverlening en focus verlegt naar duurzame innovatie.

Tekst: Stephan Slee, SLEE Communicatie

Innovatie van levensbelang
Centraal in de workshop stond het thema ‘duurzame innovatie’. Volgens dagvoorzitter Mick Walvisch (inspirator, coach, co-creator, entrepreneur) is het voor het mkb van levensbelang om zich in innovatie te verdiepen. “Maar,” zo zei Walvisch “laat u niet gek maken door de snelheid waarmee innovaties op u afkomen. Zorg wel dat u zich ervan bewust bent en ermee vertrouwd raakt en besef dat u door innovaties geld kunt besparen en verdienen en dat innovatiekennis en -ervaring u voorspoed brengt.”

Samenwerken steeds belangrijker
“Innovatiekennis is macht” beweerde Walvisch “maar let op, want ook samenwerken wordt steeds belangrijker.” In rap tempo confronteerde Walvisch de ondernemers met diverse innovaties. Hij legde de ondernemers vragen voor als ‘Wie hecht er nog aan het eigen bezit van een auto” om vervolgens te concluderen dat de trend is dat steeds meer mensen geen auto wensen maar mobiliteit. Hij attendeerde op ‘Mobility as a serviceframework’ en de opkomst van ‘multifunctionele centra’ waar op strategische locaties meerdere diensten en producten gecombineerd worden aangeboden.

Business Creation Delft Patent
Vervolgens gaven drie ondernemers toelichting op de wijze waarop zij bij innovaties betrokken zijn. Mario van der Linden van Business Creation Delft Patent vertelde dat hij enkele jaren geleden constateerde dat innovatief ondernemen vooral grote bedrijven betrof en te weinig op het mkb gericht was. Het is zijn drijfveer om te stimuleren dat innovaties van kleine bedrijven worden doorontwikkeld. Als voorbeelden toonde Van der Linden een zich tussen dubbel glas bevindend zonweringsysteem en een innovatieve wijze van houtbescherming; een combinatie van lijnolie en schimmel als natuurlijke vervanging van traditionele verf. Van der Linden adviseerde: “Ben je overtuigd van een innovatie? Volg dan je overtuiging en ga het vermarkten, maar bedenk dat innoveren een lange adem vergt.”

Mobiliteitscentrum Pijnacker MCP
Peet de Bruijn van Mobiliteitscentrum Pijnacker stelde de ondernemers vragen zoals “Wie is bezig zijn wagenpark om te bouwen naar elektrisch? Wie heeft daarop zijn investeringsplannen gebaseerd? Wie is bekend met ‘Carsharing?“ om er vervolgens aan toe te voegen dat MCP dat allemaal voor bedrijven kan verzorgen. “Maar” zo zei De Bruijn “dat kan MCP niet alléén. Daarvoor zoeken wij samenwerking met innovatieve bedrijven zoals Garage Hoeke en Wijtman Tweewielers.”  In de showroom presenteerde Wijtman Tweewielers voorbeelden van gepersonaliseerde fietsen en ServiceBikes als alternatief voor bepaalde vormen van autogebruik. Tijdens de workshop werden enquête-uitslagen gepresenteerd die illustreerden dat mensen bereid zijn hun vervoermiddel te delen met familie en/of derden. Enquête-uitslagen die aantoonden dan het belangrijk is om qua mobiliteit vooral innovatief te denken en te ondernemen.

Accenda
Martin Seiffers van Accenda attendeerde de aanwezigen op de mogelijkheden van elektrisch en op waterstof rijden. In dat kader werden een naar elektrisch rijden omgebouwde oldtimer bestelbus getoond, evenals andere elektrische auto’s en een waterstofauto. Accenda richt zich samen met de onderwijssector op het naar elektrisch en waterstof ombouwen van auto’s met verbrandingsmotoren. Seiffers advies luidde om samen met anderen te innoveren, kennis te delen en vooral niet te vroeg te willen pieken; samen innovatieve technieken te ontwikkelen maar ook concepten zoals bijvoorbeeld carsharing. “Zoek naar lokale partijen want daar liggen veel oplossingen en laat de gemeente de processen faciliteren.”

En daarmee waren de sprekers weer terug bij de workshop-gastheer Jan Hoeke. Walvisch: “Jan Hoeke is een mooi voorbeeld van een mkb-ondernemer die tijdig de innovatiekennis van buiten haalt!”

Foto’s

Foto’s: Peter Tetterroo, www.petersproducties.nl

Vertel het verder…

Volg Oostlanddag: