“Is iedereen over tien jaar ondernemer?”

Tekst: Linda Vaandering

Acht stellingen, daar moesten de deelnemers van de workshop Detailhandel op reageren. Door afwisselend op Eens, Oneens of Neutraal te gaan staan bewoog de groep zich vrolijk door wat misschien wel de mooiste locatie in het Berkelse winkelcentrum is, restaurant Muller & Co. Jeanette Voets van NOOVA en Josje Wiggers van de Rabobank leidden de workshop.

De stellingen hadden allemaal te maken met vooruit kijken, en dat is wat ondernemers gewend zijn te doen. In het kader van het tienjarig bestaan van de Oostlanddag, kregen de deelnemers de uitdaging tien jaar vooruit te kijken. “Op expeditie naar een zich aandienende toekomst”, aldus de spreker van het avondprogramma, Ruud Veltenaar, die zich in een filmpje vooraf tot de aanwezigen wendde.

  • Over tien jaar is iedereen ondernemer.
  • Het product dat ik nu in de markt zet, is (vrijwel) gelijk aan mijn product of dienst in 2028.
  • Ik weet waar mijn klant over tien jaar behoefte aan heeft en wat ik dan toevoeg als organisatie.
  • De klanten die nu voor 80 procent verantwoordelijk zijn voor mijn omzet, zijn dat in 2028 nog steeds.
  • Ik weet waar mijn klant over 10 jaar behoefte aan heeft en wat ik dan toevoeg als organisatie
  • Ik weet welke ontwikkeling de meeste impact heeft op mijn bedrijf.
  • In 2028 is mijn bedrijf (nog steeds) gevestigd in het Oostland.
  • Ondernemen in 2028 heeft altijd een maatschappelijk gezicht.

De deelnemers hadden het nog niet zo makkelijk met deze stellingen en de meningen liepen nogal eens uiteen. Er werd in ieder geval hard heen en weer gelopen tussen de Eens-, Oneens- en Neutraalvakken. De algemene gedachte was toch vooral ‘geen idee wat er over tien jaar gaat gebeuren’. Een kapper blijft een kapper, dat zal wel zo blijven. Maar een tekstschrijver, heeft die nog werk over tien jaar? Of nemen schrijfcomputers het over?

Waar vrijwel iedereen het over eens was: we blijven fijn in het Oostland gevestigd! En maatschappelijk ondernemen is ook iets dat breed gedragen werd. Daar werd dan wel de vraag bij gesteld: wat is dan een maatschappelijk gezicht. Ben je goed voor je werknemers, neem je mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt, ben je duurzaam bezig? Vooral dat laatste was zeker de insteek van de meerderheid.

Berkel Centrum

Nóg interessanter dan de stellingen van de workshop zelf, was de intro door de winkeliersvereniging Berkel Centrum. Het winkelcentrum van Berkel en Rodenrijs is de laatste vijf jaar enorm uitgebreid en loopt heel goed. Voorzitter van de winkeliersvereniging, Ronald Vedder, gaf een enthousiaste presentatie over de ontwikkelingen van het winkelcentrum tot nu toe, en de plannen die er nog zijn. De kracht van het winkelcentrum is de goede verdeling tussen winkels en horeca, de zogenoemde ‘blurring’, waardoor men in Berkel gaan boodschappen doet, maar gaat winkelen. Dus lekker shoppen, een kopje koffie, lekker lunchen, of een wijntje aan het eind van de dag. Daarnaast heeft het winkelcentrum het haltermodel, met aan de ene kant de Hoogvliet en aan de andere kant Albert Heijn als trekkers. Volgend jaar gaat de schop in de grond voor de bouw van driehonderd appartementen, parkeerplaatsen en een waterpartij. De architectuur blijft hetzelfde als in het oude centrum. Daarmee is het winkelcentrum klaar voor de komende tien jaar”, aldus Vedder.

Bakkiebakkie

Maar wat heeft het winkelcentrum nog als extra? Het is er ongelofelijk schoon! En dat is te danken aan de komst van Bakkiebakkie, een elektrische bakfiets die dagelijks door het winkelcentrum rijdt, en het afval ophaalt. Daarmee is het aantal vrachtwagens dat door het winkelcentrum moet rijden, en daarmee de CO2-uitstoot, drastisch teruggedrongen.

Bestuurder/collectant Tom legde uit hoe een en ander werkt. Het gaat om een abonnement op maat. Bij horecazaken komt hij elke dag langs, maar bij bijvoorbeeld kledingwinkels wat minder vaak. Alles is mogelijk tot aan zeven dagen per week, waarbij alle afvalstromen gescheiden worden. Tom kan daarbij ook nog adviseren. Met een app waarin alle afval geregistreerd wordt heeft iedere klant precies inzicht in wat hij of zij aan afvalstromen aanbiedt. Binnenkort wordt in het centrum van Berkel ook het afval van de woningen en de buitenruimte opgehaald. Het is de bedoeling dat het project ook  in Bergschenhoek en Bleiswijk wordt uitgerold.

Vertel het verder…

Volg Oostlanddag: