Oostlanddag werd een dag van verrassen, verbazen en vooruitkijken

Ondernemers uit het hele Oostland – Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp – blokten op een vroeg tijdstip al hun agenda; woensdag 10 oktober zowel ’s middags als ’s avonds geen andere afspraken, want die dag vond de tiende editie van de Oostlanddag plaats en daar wilden ze voor een belangrijk deel graag bij zijn. Het thema van de dag was ‘vooruitkijken’, dus dat beloofde wat!

Tekst: Trees Borkus-Henskens, De Heraut

Het aantal ondernemers overschreed ruim de driehonderd. Dat was waarschijnlijk mede te danken aan het feit dat het ditmaal een jubileumeditie betrof, maar ook de invulling van het avondprogramma trok met de komst van trendwatcher, filosoof en hoogleraar Ruud Veltenaar die een ‘future fit’ Oostland presenteerde. Bovendien beloofde mede-organisator Rabobank dat er die avond een bijzondere verrassing stond te wachten voor de tienjarige Oostlanddag.

Workshops

Doel van de dag is door samenwerking en kennisdeling concrete resultaten te boeken en zo te zorgen voor een economisch sterker Oostland. Die dag begon ’s middags al met de keuze uit een vijftal bedrijfsbezoeken die elk een andere sector in het bedrijfsleven vertegenwoordigden. Zo werden groepen belangstellende ondernemers ontvangen bij het De Ruiter Experience Center (tuinbouw), Bergschenhoek BV (bouw), PostNL (logistiek), Databyte/Informatique (zakelijke dienstverlening) en Winkeliersvereniging Berkel Centrum, bij Muller & Co (retail/horeca). Na door de gastheer of -vrouw welkom geheten te zijn volgde een presentatie, een toekomstvisie en rondleiding door het bedrijf. Op de verschillende locaties gingen de gasten vervolgens aan de slag met een aantal vraagstukken, zowel gericht op hun eigen bedrijf als op inspiratie en de toekomst. Op alle bedrijven was deze workshop gelijk.

Voortzetting

Rond de klok van vijven spoedde iedereen zich richting Nootdorp waar – en ook dat is al jaren de gewoonte – het avondprogramma wachtte bij Van der Valk. Dit jaar echter niet met een diner met erna de spreker van de avond. De organisatoren hadden het programma omgedraaid, zodat eerst de spreker van de avond – in dit geval Ruud Veltenaar – het spits mocht afbijten. In de hoop dat de ondernemers ook na zijn presentatie nog voldoende trek over hadden.

Ruud Veltenaar (Foto Cok van den Berg)

“De wereld is in transformatie,” legde Veltenaar zijn gehoor voor. “We beleven een transitie naar de volgende fase, waarbij de focus wordt verlegd van welvaart naar welzijn; kantelt van ego naar eco. Er is een revolutie gaande en wereldwijd gooien bedrijven en instituten het roer om. Zij realiseren zich dat hun toekomst en die van onze planeet op het spel staan. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wat is er misgegaan in onze wegwerpmaatschappij, die onze hulpbronnen uitput in het streven naar voortdurende economische groei? We staan op een markeerpunt van een nieuw begin: hoe creëren we een duurzame wereld?” Hij vervolgde: “De klimaatverandering baart meer dan 90% van de wetenschappers ernstige zorgen en het 5e IPCC-rapport van de UN is volstrekt helder. Het roer moet om. Steeds meer bedrijven en mensen werken doelgericht en effectief mee aan de noodzakelijke revolutie en bieden hoop op een betere en vooral meer duurzame wereld. Wat betekent het voor ons als de opwarming van de aarde van anderhalf naar twee graden gaat. Het ijs op de Noordpool dat eens per eeuw smolt zal nu eens in de tien jaar smelten; dat is niet te overzien! De staat moet meer doen tegen CO2 uitstoot en daarmee burgers en bedrijven beschermen. We moeten onszelf de vraag stellen: zijn we hier om alleen maar geld te verdienen of om met elkaar een betere wereld te creëren? Gaan we door met ons huidige leven, dan hebben we straks vijf planeten nodig. Het is bizar dat we niet in staat zijn om ons gedrag te veranderen. Toch hebben we maar één planeet, dus moeten we ook één plan maken met elkaar. Dat gaat geld kosten, maar nog niemand wil die rekening betalen. We zullen moeten accepteren dat we 15 tot 20% teruggang in welvaart krijgen. Het ‘van grote waarde zijn voor de samenleving’ zal belangrijker worden dan veel verdienen, maar dat krijgen we alleen voor elkaar met meer regelgeving van de overheid.” Terug naar de bron; van hoofd naar hart. Met een moreel doel; een kompas dat je focus houdt op het goede. ‘Hoe je dat gaat doen? Er is voor iedereen wel iets waar je morgen al mee kunt beginnen. Met een levensstijl waarin je het goede voorbeeld geeft aan zowel personen als in je bedrijf.”
Tijd om vanuit de zaal te reageren of specifieke vragen te stellen over Oostland was er na de speech van Ruud jammer genoeg niet. Hij moest weer hals over kop naar zijn volgende afspraak, de zaal met zijn stortvloed aan woorden en ideeën achterlatend.

Bij de tijd

Gelukkig wachtte daarna het verjaardagsgeschenk in de vorm van een ter plaatse te installeren netwerkapp, waardoor alle ondernemers welkom werden geheten in een speciale Oostland community. Vervolgens gingen alle bezoekers van de avond met elkaar aan tafel om te genieten van een schitterend verzorgd buffet waar nog volop werd nagepraat over hetgeen eerder die avond voor het voetlicht kwam.

Fabian van der Horst (Foto Cok van den Berg)

Organisatoren van de Oostlanddag waren ook ditmaal gemeente Lansingerland, gemeente Pijnacker-Nootdorp, Rabobank Zuid-Holland Midden, NOOVA, Ondernemersvereniging Pijnacker-Nootdorp, LTO Glaskracht Midden Zuid-Holland, VNO-NCW Oostland en Ondernemend Lansingerland.

Bron: http://www.herautonline.nl/?p=73195

Vertel het verder…

Volg Oostlanddag: