De organisatie van de Oostlanddag kijkt met groot genoegen terug op de achtste editie van het grootste ondernemersevent van de regio, dit jaar op woensdag 12 oktober. De workshops/bedrijfsbezoeken, het diner en het avondprogramma trokken in totaal zo’n 320 bezoekers, vooral ondernemers uit de regio Oostland.

De Oostlanddag is het grootste ondernemersevenement van de regio en trekt jaarlijks vele honderden ondernemers uit de regio. Het doel van de Oostlanddag is door samenwerking, kennisdeling en samenkomen concrete resultaten te boeken en zo te zorgen voor een sterker Oostland. De afgelopen jaren staat de Oostlanddag in het teken van de vijf grootste economische kansen voor de regio Oostland: Innovatie, Transport en logistiek, Starters, Detailhandel en Greenport.

Inspirerende workshops en bedrijfsbezoeken

’s Middags konden deelnemers kiezen uit vijf inspirerende bedrijfsbezoeken/workshops: ‘Nieuwe mogelijkheden met biobased’ (Greenport), ‘Ondernemerschap is topsport’ (Starters), ‘Duurzame mobiliteit en emissievrij vervoer’ (Innovatie), ‘Wekelijks 25.000 rolcontainers met verse producten’ (Logistiek) en ‘De combinatie tussen offline en online’ (Detailhandel).

_dcs8384

Theater Tussen De Bedrijven (Foto: Cok van den Berg)

Deze bijeenkomsten werden bezocht door zo’n 230 ondernemers uit de regio. Zo leerden deelnemers aan de workshop Starters van oud-Olympiër Jim Svenøy van Company Vitality hoe ze een eerste stap zetten naar een gezonder leven (waarbij voeding, bewegen, slapen én het visualiseren van een doel centraal staan), ging het bedrijfsbezoek Logistiek aan distributiecentrum Detailresult onder meer over buddy’s die nieuwe werknemers onder hun hoede nemen en bevatte de workshop Greenport bij Wageningen UR een rondleiding door de kassen met onder meer vanille, zwarte peper en indigo.

Terugkijken én vooruitblikken

’s Avonds was er eerst een druk en gezellig netwerkdiner bij Van der Valk. Het avondprogramma – met zo’n 300 bezoekers – werd gepresenteerd door Manuela Bijl (Oostlands ondernemer), met muzikale en humoristische ondersteuning van Theater Tussen De Bedrijven. Manuela Bijl keek met de organiserende ondernemersverenigingen naar de Oostlandse economie: welke stappen zijn afgelopen jaren gezet op de vijf grootste economische kansen voor de regio? Zo is de regio een logistieke hotspot geworden en onderzoekt de tuinbouw nieuwe verdienmodellen, zoals biobased.

Maar tijdens de Oostlanddag werd niet alleen teruggeblikt. Fabian van der Horst (directeur Bedrijven, Rabobank Zuid-Holland Midden), José van Egmond (wethouder Economie, Pijnacker-Nootdorp) en Albert Abee (wethouder Economie, Lansingerland) vroegen tijdens een interactief spel de deelnemers welke thema’s de Oostlanddag in de toekomst zou moeten behandelen. Hierbij haakten ze in op de thema’s van NL Next Level, het voorstel aan het kabinet voor het versterken van de Nederlandse economie.

_dcs8351

Albert Abee, José van Egmond, Fabian van der Horst (Foto: Cok van den Berg)

Het thema Innovatie werd vaak gekozen tijdens deze interactieve quiz. Dat thema is op veel deelgebieden relevant, zoals logistiek, energie, tuinbouw en detailhandel. Albert Abee: “De koopkracht in deze regio is groot. Om de ‘euro’s’ van die inwoners in de regio te houden zijn bruisende kernen nodig.” José van Egmond: “We moeten in deze regio hard aan de slag met energietransitie. Daarin hebben we een toekomstgerichte blik nodig.”

Dutch Agri Food Week

Dit jaar was de Oostlanddag programmaonderdeel van Dutch Agri Food Week. Tijdens Dutch Agri Food Week delen partijen uit de agrifood sector hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Dutch Agri Food Week duurt nog tot en met 25 oktober. Alle bezoekers aan het avondprogramma van de Oostlanddag ontvingen bij vertrek ook een gezond en lekker presentje van Oostlandse bodem, aangeboden door LTO Noord Glaskracht Midden Zuid-Holland.

Organisatie

Organisatoren van de Oostlanddag zijn de gemeente Lansingerland, de gemeente Pijnacker-Nootdorp, Rabobank Zuid-Holland Midden, NOOVA, Ondernemersvereniging Pijnacker-Nootdorp (OVPN), LTO Glaskracht Midden Zuid-Holland, VNO-NCW Oostland en Ondernemend Lansingerland. De communicatie is in handen van Mocca.