Het grootste ondernemersevent van de regio Oostland vond dit jaar voor de negende keer plaats op 11 oktober en had als thema ‘Oostland Next Level’. In totaal hebben 330 bezoekers, vooral ondernemers uit de regio, de Oostlanddag bezocht. Er vonden workshops/bedrijfsbezoeken verspreid over het Oostland plaats en er was een avondprogramma bij Van der Valk in Nootdorp.

De Oostlanddag is het grootste ondernemersevenement van de regio Oostland en trekt jaarlijks vele honderden ondernemers. Het doel van de Oostlanddag is door samenwerking, kennisdeling en samenkomen concrete resultaten te boeken en zo te zorgen voor een sterker Oostland. Met ‘Oostland Next Level’ werd dit jaar een blik op de toekomst van het Oostland gepresenteerd. Om de economie naar een nieuw niveau te brengen zijn namelijk transities nodig om zo een beter Oostland te kunnen bouwen en klaar te maken voor de nieuwe generaties.

Grote interesse voor Next Level workshops/bedrijfsbezoeken
’s Middags hebben zo’n 240 bezoekers ervaren hoe de transities naar de toekomst er in de praktijk uitzien. De interesse was groot, alle workshops zaten vol: ‘Introductie in de circulaire economie’ (Duurzaamheid), ‘Transformatie naar zelfsturende teams’ (Ondernemerschap), ‘Duurzame innovatie in de garage van de toekomst’ (Innovatie), ‘Het Broodfonds als ondernemerscollectief’ (Verzekeren) en ‘CO2 neutraal is geen luchtfietserij’ (Energie).

De bezoekers leerden onder andere tijdens een bezoek aan Milieu Express/Renewi wat je nu al kan doen om de businesskansen van de circulaire economie te benutten. Bij Bunnik Plants werden voorbeelden gedeeld van het betrekken van de mensen binnen je bedrijf, als zelfsturend team. En Garage Hoeke BV stond de middag in het teken van innovatieve vervoersmiddelen en werd ingegaan op nieuwe mobiliteit: van bezit naar gebruik.

Inspirerende presentatie en netwerken
’s Avonds was er een netwerkdiner bij Van der Valk in Nootdorp. Het aansluitende avondprogramma – met zo’n 300 bezoekers – werd gepresenteerd door de Oostlandse onderneemster Manuela Bijl. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid, was de hoofdspreker van de avond. Hij nam de deelnemers mee in de creatieve beweging die van onderop komt, daar waar innovatie begint. “Je moet jezelf uitvinden in tijden van transitie. Maar we moeten vooral met z’n allen samenwerken aan de nieuwe economie. De kansen zijn groter dan de problemen.” Rotmans eindigde zijn verhaal met de vraag: “Oostland: goed op weg, maar waar gaan we naartoe?”

Hoofdspreker Jan Rotmans

Samenwerking faciliteren en versterken
Manuela keek samen met Jan Rotmans en de bestuurders van het Oostland, Albert Abee (wethouder Economie en Financiën, Lansingerland) en Bob van der Deijl (wethouder Economie, Pijnacker-Nootdorp), en met Fabian van der Horst (directeur Bedrijven, Rabobank Zuid-Holland Midden) naar de toekomst van het Oostland. “We hebben elkaar nodig en moeten ons verdiepen in elkaar. Zo zitten we met het bedrijfsleven om tafel om CO2 neutraal te worden. ‘Wijk van de toekomst’ is een mooi voorbeeld.”, aldus Abee. De kersverse nieuwe wethouder Economie Pijnacker-Nootdorp Van der Deijl voegde daaraan toe “We zijn trots op ondernemers die hier komen ‘wonen’ en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen.”

Tijdens de avond kon er ook kennis gemaakt worden met ‘Pepper’, de robot die sinds kort stage loopt bij de Rabobank. Van der Horst: “Het is nodig om te veranderen en te vernieuwen. De kracht van Oostland is dat je elkaar kent. We halen veel kennis van buitenaf om innovatie te stimuleren, maar verbinden wel dichtbij en persoonlijk.”

De Oostlanddag werd afgesloten met een netwerkborrel. Voor wie niet aanwezig kon zijn of nog even terug wil kijken, op de website www.oostlanddag.nl staan verslagen en beelden van de workshops/bedrijfsbezoeken.

Netwerkborrel bij Van der Valk Nootdorp

Volgend jaar de tiende editie
De datum voor Oostlanddag 2018 staat al vast, op 10-10-2018 vindt de tiende editie plaats. De organisatie gaat binnenkort alweer om tafel om te kijken welke elementen deze bijzondere dag moet bevatten. Ondernemers zijn vrij om hun stem te laten horen via de betrokken ondernemersverenigingen.

Organisatie
Organisatoren van de Oostlanddag zijn gemeente Lansingerland, gemeente Pijnacker-Nootdorp, Rabobank Zuid-Holland Midden, NOOVA, Ondernemersvereniging Pijnacker-Nootdorp (OVPN), LTO Glaskracht Midden Zuid-Holland, VNO-NCW Oostland en Ondernemend Lansingerland. De communicatie is in handen van Elstar communicatie en events.

Foto’s: Cok van den Berg