“Ondernemer word je niet, ondernemer bén je”, stelt Manuela Bijl. In 2008 startte ze haar eigen onderneming: onder de naam Uitroepteken schrijft Manuela teksten en presenteert ze bijeenkomsten. Dit jaar verzorgt ze samen met Theater Tussen De Bedrijven het avondprogramma van de Oostlanddag. “Dat vind ik een heel grote eer.”

Manuela Bijl

Manuela Bijl (foto: Marie-Louise Boissevain).


Hoe Oostlands ben je?
“Toen ik een half jaar oud was, verhuisden we van Den Bosch naar Berkel. Wegens mijn studie ben ik later in Den Haag gaan wonen en in 2000 hebben we een huis gekocht in Delfgauw. Ik ben dus teruggekeerd naar mijn roots: Oostland. Over die term wordt vaak krampachtig gedaan. Alsof het een marketingterm is. Maar Oostland is méér. Het is al het ondernemersbloed dat door de regio stroomt.”

Je bent zelf ook ondernemer.
“In 2008 ben ik gestart met Uitroepteken. Ik schrijf teksten en presenteer bijeenkomsten. Dat zijn twee activiteiten die dichtbij elkaar liggen: je moet luisteren naar wat iemand te vertellen heeft, en dat vervolgens vertalen. Mijn bedrijf heet Uitroepteken. Want als een klant een vraagteken heeft, dan ben ik het uitroepteken. Bovendien ben ik zelf nogal uitgesproken. Ik ben half-Spaans, vandaar.”

En je bent op meer fronten actief.
“Ik schrijf ook columns, romans en novelles. En ik ben sinds 2014 gemeenteraadslid voor Eerlijk Alternatief in Pijnacker-Nootdorp. Ik was namelijk lang politiek redacteur voor Telstar. Ik dook overal in, stak er veel tijd in. Dan komt er een moment dat je denkt: ik wilde graag mijn eigen mening ventileren en niet meer die van anderen opschrijven. Put your money where your mouth is. Maar raadslid zijn is voor mij een nevenfunctie. Ik voel me vooral ondernemer.”

Kijk je uit naar de Oostlanddag?
“Zeker. Ik was een aantal jaar mede-organisator: ik verzorgde de communicatie. Daarmee ben ik gestopt toen mijn man ziek werd. Ik vind het dan ook een enorme eer dat ik als Oostlandse ondernemer ben gevraagd de avond te presenteren. Wat ik verwacht? Dat het een leuke, vlotte avond wordt. Dat ondernemers elkaar ontmoeten en met nieuwe ideeën hun onderneming verder uit kunnen bouwen.”