Het avondprogramma van de Oostlanddag wordt dit jaar gepresenteerd door Karin Bruers. De Brabantse is cabaretière, dagvoorzitster, schrijfster en vooral onderneemster. “Noem mij maar een creatieve ADHD’er met een hoog associatief vermogen.”

Karin Bruers 2Grappen maken en een bedrijf runnen, is dat geen lastige combinatie?

“Nee, zeker niet. Humor is namelijk niet mijn werk, maar een deel daarvan. Ik ben ooit gestart als meertalig presentatrice. Ik was onder meer dagvoorzitter bij congressen. Dan kan een grap wel eens helpen om een discussie op het podium wat luchtiger te maken. Op een dag ontmoette ik Raoul Heertje: die vroeg me mee te toeren met Comedy Train. Maar eigenlijk vind ik mezelf meer een ondernemer. Een sociaal ondernemer.”

Wat doet een sociaal ondernemer?

“Ik heb ooit de Social Sofa ontwikkeld. Dat was gericht tegen de sociale verkilling. Binnen Social Sofa maken mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt mozaïek-producten, zoals een bankje. Inmiddels worden er honderden van die bankjes gemozaïekt. Het is een soort van community geworden. Momenteel ben ik druk met de SocialSalon, een wellness dagbesteding speciaal voor vrouwen en mannen boven de 65 jaar. En er komt een conceptstore: een gallery-winkel in het Duvelhok in Tilburg.”

Hoe ben je als onderneemster?

“Net als andere ondernemers begin ik vanuit de inhoud, met als doel zo groot mogelijk te worden. Zo ben ik ooit gestart met een entertainmentbureau. Dat werd zo groot dat ik alleen nog maar bezig was met managen. Ik had geen tijd meer voor de inhoud, voor het creatieve proces. Daarom heb ik het verkocht. Ik ben nog wel betrokken bij dat bureau, maar dan als creatief adviseur.”

Cabaretière en onderneemster. Wat nog meer?

“Ik schrijf voor tv-series, heb een boek geschreven en wordt door bedrijven gevraagd mee te denken over nieuwe producten. Ik ben namelijk nogal snel geïnspireerd. Noem mij maar een creatieve ADHD’er met een hoog associatief vermogen.”