Startende ondernemer: FERRO

‘Als de basis goed is, geeft dat rust’

Tekst: Marleen Arkesteijn, Groentekst, marleen@groentekst.nl

Een dik half jaar geleden gingen de deuren van restaurant/ wijnbar FERRO in het centrum van Berkel en Rodenrijs open. Letty Wuijts eigenaar van deze trendy horecagelegenheid vertelde de deelnemers van de excursie ‘Startende ondernemer’ van Oostlanddag 2015 in een inspirerend verhaal over haar voorbereidingen en de opstart. Met haar verhaal over de binnenkort te lanceren virtuele ‘Startersstraat’ trok Suzan Snels, van NOOVA en het projectteam Startersstraat, breder door naar alle startende ondernemers.

Bekijk de foto’s van deze excursie.

NO04Letty Wuyts staat er charmant en weerbaar bij als ze begint met haar verhaal. Ze komt uit de vastgoedwereld, heeft een beetje horeca-ervaring, is vastberaden om een eigen bedrijf in de horeca te starten, maar heeft geen geld.

Letty begon met het schrijven van een gedegen ondernemingsplan. “Als de basis goed is, geeft dat rust” , geeft de startend onderneemster gelijk mee als tip. Een kennis van haar deed de vormgeving, want ook de presentatie telt.

Financiering

Via haar netwerk benaderde ze mensen voor crowdfunding om aan het benodigde geld te komen voor de nieuwbouw, inrichting en exploitatie. Daarvoor had ze twee opties: een lening voor zes jaar of certificaten, die mensen kunnen besteden bij FERRO. Alles bij de bank lenen was geen optie. Dus koos ze voor crowdfunding. Met het ondernemingsplan als basis stapte ze op mensen af. De eerste 20-30% ging vlot, waardoor ze meer draagvlak en gevoel erbij kreeg.

Voor het laatste deel benaderde ze de Rabobank. De drempel leek hoog. Accountmanager MKB van Rabobank Zuid-Holland Midden stelde haar op haar gemak, nam met haar het ondernemingsplan door en besloot op basis van de toelichting erin mee te gaan. De afspraken die Letty met de Rabobank maakte, waren vergelijkbaar met die van de andere investeerders. Uiteindelijk heeft ze nu tien tot twaalf investeerders en twintig certificaathouders.

De startend onderneemster koos voor een eenmanszaak vanwege de belastingvoordelen. Vanuit haar eerdere ervaring heeft ze zelf de contracten opgesteld met haar geldschieters.

NO01Hulp vragen mag 

De tweede tip die Letty Wuijts meegeeft is: “Hulp vragen mag”. Dat gold voor zowel het zakelijk gedeelte als de bouw en inrichting. “De huisstijl, aankleding en inkoop van producten zijn van mezelf. Ik had wel een bouwbegeleider. De contracten heb ik met mijn accountant doorgenomen”, geeft ze als voorbeelden.

En hoe het nu gaat? Op het moment heeft ze 14 mensen op de loonlijst staan. Het vinden van goed keukenpersoneel was een crime. Pas na 1,5 maand had ze de juiste mensen. “Daarvoor was het watertrappen.” Over de hoeveelheid klanten is ze tevreden. Na een vliegende start, gevolgd door een iets rustiger periode, zijn de aantallen stabiel en zelfs weer licht stijgend. Voldoende om de vaste kosten en het personeel te betalen.

Startersstraat

NO05Suzan Snels van het projectteam Startersstraat gaf in een vogelvlucht aan wat het doel is en hoe de virtuele Startersstraat, die binnenkort online gaat, werkt.

Doel is om als starters in het Oostland een vliegende start te geven en ze te helpen hun bedrijf stevig neer te zetten. “Veel starters in de regio blijken behoefte te hebben aan advies en informatie en kunnen dit niet gemakkelijk vinden. Wij willen met ze met dit platform helpen”, vertelt Snels.

In de virtuele startersstraat zijn winkelstraten, waarin startende ondernemers kunnen shoppen. Ze kunnen bijvoorbeeld kijken in een van de ‘winkelstraten’, waarin bedrijven met verschillende expertises een virtueel pand kunnen huren en hun diensten aanbieden aan startende bedrijven. Starters kunnen onder het kopje netwerken zien, waar ze zich eventueel bij aan kunnen sluiten. Onder het kopje offline staan ‘live’ mogelijkheden om met anderen in contact te komen. Er staan twee mentoren genoemd, die vanuit hun achtergrond als ondernemer willen adviseren.

De financiering van zowel het projectteam als de bijeenkomsten komt van de ‘huurders’ van de virtuele winkelpanden. Kortom een mooi initiatief, waarvan iedereen kan profiteren.

Organisatie rondleiding en workshop: Noova